Dobro došli na naš nov website.

5 razloga za dodatke ishrani

Dijetetski proizvodi – dodaci ishrani, dijetetski dodaci, hrana za posebne medicinske namene, suplementi – sve su češće pominjani termini kada je u pitanju prevencija nekih bolesti i oboljenja, ali i kao podrška u procesima oporavka. Dodatak ishrani je termin koji uključuje sve, od vitamina i minerala do biljnih i sličnih proizvoda. Najčešće se ovaj termin koristi kao odrednica za jedan konkretan vitamin ili mineral ili – multivitamin (proizvod koji sadrži 10 i više vitamina, minerala i drugih nutrijenata).

Na početku da razjasnimo: dodaci ishrani nisu i ne mogu da budu zamena za uravnoteženu, zdravu ishranu. A da li vam trebaju ili ne, prosudite sami.

Loše navike

Ukoliko vaše navike u ishrani ne podrazumevaju redovne obroke, bogate voćem, povrćem, vlaknima i proteinima, vaše telo žudi za nadoknadom vitamina i minerala. U ovom slučaju, suplementacija ima za cilj da premosti ovaj nutritivni jaz, da nam pomogne da održavamo odgovarajuću ravnotežu hranljivih materija.

Ako pijete alkohol, puno pušite, živite u zagađenoj sredini ili ste konstantno pod stresom, kandidat ste za suplementaciju. Na primer, poznato je da pušenje cigareta i pijenje alkohola smanjuje količinu vitamina C u telu (pušačima je potrebno dvostruko više vitamina C nego nepušačima), dok preterano konzumiranje kafe može smanjiti apsorpciju gvožđa na 1/3 normalne.

Hrana siromašna nutrijentima

Možda vam je čudno što već na drugom mestu govorimo o samoj hrani, ali istina je da je u većini sveta došlo do osiromašenja samog tla, zahvaljujući različitim modernim poljoprivrednim tehnikama obrade, kao i korišćenjem đubriva koja iscrpljuju tlo. Naime, sve to zajedno dovodi do toga da su biljkama „oduzete“ esencijalne hranljive materije, tako da i ako vodite računa o tome da u ishranu uključite što više povrća, voća, žitarica, pitanje je koliko hranljivih materija zaista unesete.

Obrada hrane

Pre nego pređemo na informacije o obradi hrane, moramo da pomenemo važan podataka a to je prevoz namirnica. Mnoge namirnice do nas stižu sa velike udaljenosti a čim se hrana ubere, nivoi određenih hranljivih materija počinju da opadaju. Nekada prođe i više nedelja od momenta branja do konzumacije. Pritom, ne smemo zaboraviti ni hranu koja se obrađuje jer različite tehnike obrade mogu često da drastično smanje sadržaj hranljivih materija. Prema nekim podacima, rafiniranjem pšenice da se dobije belo brašno uklanja se približno 80% magnezijuma, 70-80% cinka, 87% hroma, 88% mangana i 50% kobalta.

Da ne pominjemo aditive koji dodatno mogu iscrpiti hranljivu vrednost namirnica. Veštačke arome, boje, stabilizatori i konzervansi se dodaju velikom broju namirnica. Neke su bezopasne i mogu čak povećati kvalitet hrane čuvanjem, ali mnoge nisu.

Apsorpcija hranljivih materija opada sa godinama

Istina je: apsorpcija hranljivih materija opada sa godinama. Što smo stariji, naše telo sve manje može da „uzme“ iz hrane koju konzumiramo i nema istu sposobnost da razgrađuje i koristi hranljive materije kao nekada.

Osim toga, što više zalazimo u godine, večina je primorana da koristi značajno više lekova nego kad smo bili mlađi a većina savremenih lekova zapravo iscrpljuje esencijalne hranljive materije. Tu na scenu stupaju dodaci ishrani koji mogu pomoći u obnavljanju ove neravnoteže.

Vežbanje povećava potrebe za hranljivim materijama

Ukoliko ste sportista ili ste od onih koji vode računa o sebi i redovno se bavite fizičkim aktivnostima i vežbate, verovali ili ne i ta zdrava navika traži nadoknadu nutrijenata. Naime, dok vežbate, vaše telo troši energiju i hranljive materije koje su uskladištene u telu, tako da je od vitalnog značaja da nadoknadite esencijalne hranljive materije, podstaknete nivo energije i pomognete telu da se oporavi intenzivnog treninga.

Nutrijenti su neophodni vašem telu da se razvija i funkcioniše kako treba. Dok određeni broj ljudi dobija sve ono što je potrebno zdravom ishranom, drugima je potrebno malo dodatnog povećanja hranljivih materija. Tu stupaju na scenu suplementi koji vam pružaju podršku kako bi vaše telo ostalo zdravo.

GlutafortIN

GlutafortIN

Imunitet
Super antioksidansi u gastrorezistentnoj kapsuli. GlutafortIN je dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju dva super antioksidansa: L-glutationa i alfa-lipoinske kiseline, koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, i doprinose održanju zdravlja i vitalnosti.
Detaljnije
5-BIOTIK

5-BIOTIK

Imunitet
Za balans digestivnog sistema. 5-BIOTIK je simbiotik jedinstvene formulacije koji sadrži 5 probiotskih kultura i prebiotik inulin.
Detaljnije